Kereta tak boleh start tapi lampu menyala


Dekat baru kereta tu perasan tapi dah tak boleh nak buat apa dahla Kereta ni boleh di tetapkan supaya lampu menyala atau padam sendiri ikut kecerahan atau kegelapan sekeliling. Aku gi cek, cuba start - ada bunyi 'yek yek yek' (itu bunyi biasa masa nak start kereta) tapi kereta bergegar. Time aku guna kereta waktu siang, bateri ada cas. Kereta telah dipotong blok ke 2. Melintang 9 Jan 2018 Lebih-lebih lagi kalau kereta tak boleh start pada lampu isyarat. Tapi korang pun kene sedar diri jugak la. “Apa kata, Akhirnya perlahan-lahan dia menyuap ubi tersebut ke dalam mulutnya. hik3) suh dia adjust masalah tu. Tapi aku suspek starter sebab dah cas bateri pun masih tak leh start. Masalah kereta wira jerking, semput-semput, aku mengalaminya pada bulan 12 tahun lalu, setelah diperiksa sendiri dua palam pencucuh/plug tidak berfungsi atau tiada api. Jadi jangan panik, telefon mekanik dan suruh mereka tukar spark plug. Seminggu lepas tu hujan sgt lebat lampu check enjin sya menyala. 3, bila start bunyi ada api karen cukup sbb bateri pon ok lampu menyala. Start kereta, dan cabut bateri. kereta tak boleh start tapi lampu menyala . Aduh macam mana ni, petang-petang gini ada ke tak bengkel kereta yang masih buka. biasanya bila masukkan kunci, dia akan ada bunyi detect. Kalau tak pulang boleh pergi Tribunal Pengguna. Lepas tgu lama baru blh on smue. Ami 0182352084 13 December 2015 at 18:37 Problem, ade tetibe satu pagi tu tak boleh start…memule suspect fuel pump, tapi agak mustahil sebab kereta baru tak sampai setahun…so, saya pasti ni berkenaan wiring problem, sebab kereta ni pun pernah eksiden dan ada tukar certain body part…. Automotif. . Masa tu, bila dah pasang alat ni kat socket kereta and start enjin, tak rasa lagi beza. 1. Di Pasar Baru ni ada jual …Saya selalu berpendapat, seseorang pemandu yang cekap harusnya biasa dengan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (A. 12/1/2011 · Bateri yang dah padam habis sampai alarm tak menyala, ataupun panel meter tu lansung dah tak menyala tu dah tak boleh nak jump start dengan bateri lain. Biasanya saya akan berhenti offkan dan onkan switch dan bila start balik check enjin akan hilang dan kereta bergerak seperti biasa. tapi kerap terjadi dalam 10 20 min berlaku lagi klu waktu malam pula lampu seperti malam 'Jangan pandai bawa kereta je, tapi tak nak ambil peduli tentang kereta'. 24. Sy nak tanya…punca kereta kelisa 850 sy…baru2 ni kereta sy ada masalah bila sy start ok. 0 dan selama sebulan perlu drive kereta dengan romantik. tapi setelah 4 hari aku tak start kete. Ni mesti tendang ni. Aiiii dia tak habis belajar sebab cikgu dia dulu …Pagi-pagi pun sesak dengan kenderaan dikawasan parkir atas bangunan. Untuk lampu malap masa tekan break & pasang lampu kecemasan, itu pekara biasa. Problem tv ni ialah dia tak start. Remove hand break cover and make connection at the hand break switch. Sekian, semoga serba sedikit dapat membantu anda. dan masalah2 lain ni ada LED biru menyala kelip2 tapi screen tak menyala. tapi bila aku guna pada waktu malam dengan membuka lampu, bateri tak boleh nak cas. J. then kejap lagi lampu bilik air. Ini bermaksud spark plug anda sudah rosak. Tak gitu Bapak??? -). jika engine tak dapat dihidupkan, periksa bateri dahulu, jika power bateri masih melebihi 13 Volt, cuba periksa pada stater. Antara sebab-sebab utamanya ialah : 1) Wayar kereta berkarat. Lampu brake mesti hidup jangan pulak tak hidup Lampu signal kena menyala sempurna (takut-takut mahu ke kanan tapi lampu menyala ke kiri pulak) pakai proton ni, tak boleh harap kualiti sama macam BMW. masalah elektrik lebih mudah di kesan …Aku nak repair sendiri memang tak ar. state Start boleh unstable ke tak? Guna Teknik Jumper pada Starter motor Starter solenoid berfungsi sebagai passage switch. Minyak Petrol Akhir kata, aku berjaya menyelesaikan masalah lampu brek belakang yang menyala dengan sendiri. TAPI tak tau mana boleh dapat soket-soket begitu 😥 Kereta jalan kejap mati lagi, tiba tiba boleh start lagi. Headlamp sedang menyala Jangan paksa sekiranya gear tak masuk sebaliknya cuba lepaskan handbrek dahulu (terutama kancil). Dah Banyak Member Aku Kena. please direct email to sanorhizamsadili@gmail. If you skip this the timer still can work. tapi kalau terlalu malap sehingga tidak nampak, awak perlu hantar ke pusat service Perodua untuk pemeriksaan lanjut. Buntu dah fikir. Kawan² tolong tolak pastu masuk gear pon x boleh gak. Tapi boleh start semula. wasalam . Susah nak hidupp lepas bunyi crank atau sudah hidup tapi kereta semput-semput, tak pun lampu semua menyala cuma enjin tak hidup. terus menyala walaupun sudah tutup pintu. adakah itu masalah starter atau fuel pump minyak xsmpi . Lampu indicator untuk gear P, R, D, 1, 2 padam, hanya indicator gear 3 saja yang menyala, itupun malap. Minta bantuan mekanik untuk mengenalpasti kelajuan maksimum gearbox kereta anda dan jangan memandu melebihi kelajuan maksimum ini. Kalau penunjuk (indicator) dekat dashboard tak menyala atau menyala pun malap-malap je, almaklum mungkin bateri korang ada masalah. kamel kadang2 kereta BMW ke Merc ke yg kebiasaan pakai tayar lebar kedudukan taya dia agak sedikit menyerong (makan sebelah dalam) sebab salah satunya untuk kestabilan ketika cornering. Tapi ntah macam mana semalam, saya terambil kunci kereta spare, untuk hantar n ambil anak (sesi pagi n petang). Periksa Crank Position Sensor Proton Saga Dengan Oscilloscope Cara Koman assalammualaikum saya ada masaalah dengan pesona saya tahun 2010 masaalahnya ialah bila waktu waktu tertentu kereta saya bila tengah bawa tetiba air corn kreta tertutup sendiri dan dalam masa yang sama kat panel tertera gambar abs,beteri dan minyak enjin menyala dlam satu saat atau dua normal balik. Jom kita tengok antara 10 sebab kenapa enjin kereta anda tidak boleh hidup; tu mula la tekan minyak, pusing kunci cuba hidupkan enjin tapi masih tak hidup. tapi,kalau enjin dihidupkan selepas keadaan panas,lampu Check Engine Light tak menyala. kereta tidak boleh hidup apa masalah,, bunyi crank Sampai jer rumah mak aku, terus bukak manual, baca instruction berkaitan ABS nisepatutnya lampu ABS ni akan terpadam bila kita matikan engine dan start semula. terima kasih buat blog yang boleh menjadi panduan kepada saya yang tak tau ni. tapi yg saya punya Merc C240 alhamdulillah makan sekata cuma kebanyakan sy tgk model rim lebar ni memang makan sebelah dalam. Jadi kenapa agaknye tak boleh start tu? Mari lihat antara sebab-sebab utama enjin tak boleh dihidupkan. Takpe, jangan panik. Lampu bateri tu menyala bila saya tekan pedal minyak. cuma lampu CEL itu jer yg menyala. Tahniah. Dah masuk court saman bank kerana bank sebagai owner dalam snp gagal mengambil tindakan tapi kalah sebab lawyer saya tak pergi court. Kalau time idle dia tak menyala pulak. com Pada satu pagi yang indah tu, sewaktu tengah semangat nak pergi keje tiba-tiba kereta tak boleh nak start. Gear automatik seolah-olah telah shut-down. , tgk macam satu turutan drama. jap lagi lampu bilik kt master bedroom menyala. Jadi pergi le kedai elektrik kereta kat Jln Dato Sulaiman. Apa yang perlu dilakukan jika bateri kereta lemah dan tidak dapat menghidupkan kereta? Anda boleh guna cara jump start sambung dengan bateri kereta yang lain. Motor selalu mati tiba2 bila perlahankan kelajuan. Pasang belt baru then ok. alarm asik bunyi je. salam . ni tengah try nak check starter. Lampu brek sentiasa menyala apabila suis kereta ON. aku ada masalah sikit lepas dh try reset alarm ni. Lampu kereta sebelah kanan tak terang walaupun ditukar mentol baru, mahupun dari yg sebelah kiri. Lampu alam semua menyala mcm Bila nak start kereta ada bunyi crank. So dapat la tutp smntare bunyi hon tu. Tapi sekarang,lampu check engine tu menyala ketika start,bila engine hidup,baru tak menyala,apa masalahnya yer? 6/11/2018 09:16:00 PM kereta merc c200 2009 saya tak boleh start. time tengok abang kluar boleh pulak bawak mcm biase tapi time nak curi2 bawak x leh pulak. Terima kasih. kalu rasa tak sedap hati ngan lampu kelip tuh, bukak meter kereta pastu cabut mentol lampu o/d tu heheh. Dengan Wira dulu tak boleh buat macam ni, ada delay beberapa meter dari saat brek dan tempat berenti sebenar. Tak Boleh Beli Rumah, Tak Boleh Beli Kereta Jika Enggan Bayar Hutang - PTPTN. Balas Padam Banyak betul simbol-simbol dekat dashboard meter kereta ni. camne cara nk selesaikan. wiring problem mybe Reply 38. Lampu bateri menyala tu tak ingat. Bunyi crank ada tapi kereta tak nak hidup. Bateri ade 2 jenis, Free maintenance dan bateri dengan air. c) Suis. Begitu juga apabila nak masukkan anak kunci untuk hidupkan kereta, tidak ada lampu pada kunci start menyebabkan agak kekok sikit mencari lubang untuk masukkan anak kunci. Semasa enijn berjalan lihat pada enjin samada kebocoron minyak berlaku lagi. Aku ingat aku lupa lepaskan Hand Brake tapi ternyata memang Hand Brake aku free time tu. Aku bagi dekat pekerja aku (tauke kedai. Tanda-tanda awal alternator problem 1) Enjin kereta anda sukar dihidupkan 2) Lampu hadapan kereta kelihatan malap 3) Bateri kereta selalu kong 4) Radio akan ter'off' dengan sendirinya 5) Tanda lampu Electrical Fault Light dekat dashboard kereta akan menyala. Pemasangan wiring lampu kalimantang mudah tetapi kena pasang Electronic ballast 12V punya baru boleh hidup lampu tu. tapi sekarang tak da bunyi dan enjin tak boleh hidup. Bila periksa alarm tak berbunyi, lampu tak menyala dan radio pon tak berbunyi. bila nak start dia macam tak sampai Kerata sy tak boleh start. Ala yang sambung wayar bateri lain ke bateri kereta yang tak boleh start tu panggil jump start la. Kalau ada orang yang boleh jawab makna dia sangat terer merepair ataupun sangat terer berbahasa hehe. Alternatif lain adalah leraikan daripada lampu solar (solar garden light) murahan dlm RM20-30 dan modify litar tu. easyjournal. tiba2 alarm bunyik. cm mana nak tahu staarter ok ke tak . space dalam bonet kereta tapi I suka. xtau org lain sama ke tak. com tetapi nak jadi ceritera server sana asyik terhalang untuk diakses. Tapi kalau dah malas tak boleh nak buat apalah. Saya ckp sebelum ni berlaku kalau saya lama tak start enjin kereta contoh Mintak advice. Assalam. salam, nak tanya, motor saya mati bila bawak dalam hujan, kalau basuh pun akan jadi benda yang sama, lampu ape hidup tapi motor tak boleh start, jadi macam minyak tak sampai tu. com. Report. "Salam,, Saya guna Perdana V6 Tahun 2004, Sekiranya hujan awal pagi, kereta tidak boleh dihidupkan enjin (Crank Boleh), Apabila tengahari ok pula, kadangkala lampu check enjin menyala. bila start, dia seolah2 kosong. Bila jadi benda ni aku kena hati-hati la sebab bila start enjin je autodoor lock terus lock pintu, lampu brek belakang sentiasa menyala tapi dalam keadaan dim (malap) bila tekan brek dia terang macam normal, bila on lampu makin terang. Untuk kereta yang ada ABS sahaja. boleh start kereta dan gerak seperti biasa. Kipas radiator dan temperature radiator di dashboard berfungsi seperti biasa. BETTER THINGS COME TO THOSE WHO TRY. Off aircond, kurang sikit problem RPM. Setakat RM200 je pun boleh. Try Start tapi kosong. Tapi enjin tak hidup-hidup jugak! Anda pun mula la panik lagi-lagi yang baru lagi pakai kereta tu. Bahaya gila betul 😡 Kalau anda nampak post ini, relak saja lah 😛 PERGI: www. smpai sekarang ok. crank lampu semua menyala, tapi enjin tak juga hidup-hidup. Kepada Izal… kalaulah ditakdirkan dapat honda city bermasalah sekalipun boleh jual balik dengan harga boleh bayar balik baki loan, 3-4 lepas saya dah nak jual persona saya malangnya kedai nak amik dalam 15k sedangkan loan masih 30k…tak jadi jual… sedangkan myvi sedara saya tahun sama jual kereta dia dapat tutup loan dan lebih 7k buat downpayment utk livina. Tapi pak Erwin ni cekap memandu. Lampu check enjin akan menyala semula semasa on kunci dan enjin boleh hidup. Berbeza dengan dengan gear auto 4 speed konvensional, bila kita masukkan gear kita akan dapat merasakan gear 'engage' dan kereta seperti 'melompat' tapi pada gear CVT kita tak …AngelzGaban: Kereta awak auto@manual? masa break tu steering gegar kuat tak? Kalau gegar, maksudnya Disc kereta awak dah gelong. kereta yang mati. lepas tu masalah oil pumpnya yang kerap rosak. adakah sebab timer di rosak. saya nak tanya masalah lampu check engine kereta waja saya,biasa lepas on suis lampu tu menyala,bila padam baru start,lepas tu dia akan padam. . Padam Assalamualaikum,nk tnya,ap msalah kalau kereta tak boleh start,lampu alarm pun asyik menyala. tak lama 2-2 lampu padam. Kalau korang beli kereta biasa-biasa tu, jangan la expect boleh pecut mcam Ferrari or Top speed macam Veyron. bila kita tekan butang start tapi tak beri respond Komputer tidak boleh on. Tak adalah nanti kereta tak boleh nak start. camne cara nk selesaikan. 6. apa masalah ye. suis start-stop tak boleh on. Lampu tu kadang2 je nyala. 11/29/2011 · Kalau menyala sebelum start engine tu normal je, memang takleh nak cas bateri kalau enjin tak start, tapi kalau tengah memandu tu tibe-tibe menyala, alternator rosak la tu. 5) Tanda lampu Electrical Fault Light dekat dashboard kereta akan menyala. Sebagai pemilik kenderaan sekurang-kurangnya kita kena tahu tak banyak pun sedikit pasal kereta ni. sikit sikit masalah tu memang ada, dan semua kereta pun ada masalah. Pertama sekali tarik nafas dalam-dalam, jangan gelabah, rilex! Dah agak tenang, masukkan kunci kereta dan cuba start engine sekali lagi. Cukup la setakat ni. Kalau yang basic macam high-beam dan brek tangan ni tahu lah, tapi kalau tiba-tiba ada simbol yang menyala memang boleh jadi panik juga sebab tak berapa tahu. 11/2/2017 · "Salam,, Saya guna Perdana V6 Tahun 2004, Sekiranya hujan awal pagi, kereta tidak boleh dihidupkan enjin (Crank Boleh), Apabila tengahari ok pula, kadangkala lampu check enjin menyala. Tapi sellau sgt takkan asyik nak tukar lampu je. Jadi apa perlu buat ye? Pening da kepala ni. Aku tak pasti le bateri lemah atau starter. Many people skip this procedure but for saftey purpose is batter for you to do the connection. star awal sedotnya pakai sedot angin jangan pakai mulut aku jamin pingsan baru bisa mengalir begitu sebaliknya. mr. Kemungkinan suis rosak. Siapa tak tahu lampu kereta rupa dia macammana, cuba masuk dalam kereta pastu pulas batang hitam sebelah kanan steering sehingga lampu kereta anda menyala. Bila spark plug rosak, kereta tidak boleh ignite. Kereta Tak Boleh Start : Check Bateri. Yes Jadi, pentingkah untuk mengetahui jarak anggaran ini? sebenarnya ia penting untuk mengetahui jarak kereta anda boleh dipandu setelah lampu amaran ini mula menyala kerana jika anda tersalah anggaran, anda mungkin akan kehabisan minyak sebelum sempat mengisinya semula. Firstly, aku cek bateri, minyak petrol dan plug. Bateri kong! Untung kalau masih boleh manfaatkan jumper. Bila nak start kereta ada bunyi crank. apa masalahnya. Di Pasar Baru ni ada jual …11/2/2017 · "Salam,, Saya guna Perdana V6 Tahun 2004, Sekiranya hujan awal pagi, kereta tidak boleh dihidupkan enjin (Crank Boleh), Apabila tengahari ok pula, kadangkala lampu check enjin menyala. Jangan letak duit muka sampai beratus2. engin nampak ada sikit2 sentap. pun apa fungsi dia. kereta tak boleh start tapi minyak battery apa semua okay. saya guna aircond 1 hospower( acson), masalahnya bila on berfungsi macam biasa, tapi dalam masa beberapa minit je ia auto tidak sejuk,lampu di indor bekelip2,bila matikan dan hidupkan semula ia sejuk balik, tapi perkara yg sama berulang, kata kwn sensornya rosak,tak taulah, tuan boleh bagi tips. keluar lampu 7. kene mati enjin & start baru bole. Tak nak start. Lepas basuh enjin, lampu check enjin menyala. Pastikan lampu kereta dipadam selepas guna. a/kum abg mat. TQ Boleh tapi tak digalakkan sbnya pertama kawasan tersebut akan menjadi panas. com Anda boleh dapat soket-soket ni semua. Pastikan ia berfungsi. Design pun simple. bila aircond tak sejuk kena servis. Huhuhu. (buka cover hand break dan buat sambungan di suis hand break,kalau tak sambung pun timer boleh berfungsi tapi untuk saftey baik sambung bukan susah pun. crank lampu semua menyala, tapi enjin tak juga hidup-hidup. start tak boleh. Jadi setelah enjin overhaul,yang menelan kos sebanyak RM2500,dah tak menyala lagi lampu aladin. tq10/9/2013 · So dapat la tutp smntare bunyi hon tu. Lampu reverse pun tak menyala dan reverse alarm tak berbunyi. tapi bila start on da spot boleh hidup. hidup semput-semput, tak pun lampu semua menyala cuma enjin tak hidup. Sensor enjin menyala tetiba. Pastu aku on manually. Bateri yang dah padam habis sampai alarm tak menyala, ataupun panel meter tu langsung dah tak menyala tu dah tak boleh nak jump start dengan bateri lain. 14. Tapi kalau anda saje pasangkan memangla menyala. yang recond dan secondhand jangan. lampu warning dah menyala baru nak Terdapat serbuk putih yang menyelaputi plat +ve dan -ve menyebabkan kereta korang tak boleh mengecas suis lampu kereta korang di padam. Belt yg putus tu bsambung ngn power steering nye sistem sbb tu jd berat steering. Tidak bermaksud mahu mendiskredit kereta lain, kebetulan E90 ini ada sistem auto headlight. tetibe bile aku nak bukak pintu kete gune alarm tak boleh bukak manual pun x boleh n then aku tgk kat meter tak de pon lampu alarm tu menyala so aku expect battery kete sudah out. Tapi pagi ni gigih tukar bateri baru sebab dah 2 tahun pakai. 00 sewaktu nak keluar tiba-tiba enjin kereta mati betul-betul di depan rumah hanya sedikit di luar pagar. Huru hara semua. Biasanya saya menggunakan kunci kereta yang ada kunci rumah sekali. Dalam 5 minit try start baru enjin boleh hidup. Tak bunyi langsung. bila dah plug-in kat socket dan lampu LED menyala, tu dia dah start …11/2/2017 · "Salam,, Saya guna Perdana V6 Tahun 2004, Sekiranya hujan awal pagi, kereta tidak boleh dihidupkan enjin (Crank Boleh), Apabila tengahari ok pula, kadangkala lampu check enjin menyala. Masalah Kereta Tak Boleh Start Enjin. tapi ada kes jugak yang lampu ni takkan padam sekiranya Voltage kereta tak stabil atau terdapat sebarang masalah pada sistem roda kenderaan. ada dijual pakej solar komersil tapi rating tenaga lebih tinggi, dan perlu beli seluruh set (controller, solar panel, bateri, lampu) kalau tak salah saya dlm RM800 - 1000 satu set. disebabkan oleh bateri takde power / kong / flat. Cara selesaikan masalah meter kereta yang tak hidup/menyala. Kontak OFF : semua lampu padam. Kereta Tak Boleh Start, RPM Naik Sampai Merah : Yang Ni Crank Sensor Rosak. Kereta yang kalau diselenggara dengan sempurna adalah kereta yang selamat untuk dipandu sebab dier punya kerosakan teknikal jarang berlaku. Lampu panel meter akan bernyala dan malap bila kunci enjin dipusingkan mengikut arah jam. Apabila tukar fius enjin tu. Harap sudi bantu. Start enjin. Dan setelah kereta bergerak dalam jarak dekat 100 meter, saya perasan bahawa pada paparan meter kereta, lampu hand break dan ABS masih menyala, walhal hand break telah diturunkan dan kereta sudah pun bergerak. msalah apa ye? blh tolong. dah try belek2 fius sume ok. Kalau bateri dah weak, adakah motor tak boleh start langsung atau adakah masih boleh menggunakan kick starter dan kalau Sekali bila masuk rumah I tekan suis lampu tengok tak menyala. Sebabnya kemungkinannya sangat banyak. tak' berterusan jika enjin cuba dihidupkan. lampu bilik ditutup bile start 'game') (semut mata bengkak) 21. 3, bila start bunyi ada api karen cukup sbb bateri pon ok lampu menyala. masalah elektrik lebih mudah di kesan menggunakan alat DSII yang Semuanya bermula dengan lampu 'Traction Control' menyala. Oleh sebab itu, penting sebenarnya untuk kita mengetahui simbol serta fungsi pada dashboard meter kereta kita. Bateri penuh, cuma minyak macam kosong. Speedo meter pun tak naik masa lampu tu nyala. Dulu pernah tukar speed sensor (bentuk butterfly) sebab susah start). akue baru belli dalm bulan 8Reena Sidek - Segala lampu menyala tiba-tiba terpadam Nazlee - Jumpa lagi kereta hijau Kak Gojes - Dulu pernah jadi kereta tak boleh start Mummy Blogger - Sediakan payung sebelum hujan Wayne Harraz - Khas untuk Bangsa 01 yang nak datang Stadium Nuruh Shahira - Tapi lagi up to date kalau simpan no. jadi pada sesiapa yang menggunakan kereta waja, tetiba padam tengah jalan. krn meskipun terangnya kalah oleh cahaya matahari terbit, namun cahaya lampu mereka menampakkan kilatan2 cahaya yg berbeda, shg saya bisa mengetahui adanya kendaraan lain dr arah berlawanan Sehari selepas kisah kereta tak boleh start sebab kehabisan battery, semalam, ada kisah tertinggal kunci rumah la plak. condition bateri ok, lampu depan, belakang, signal, wiper, power window sume jalan. P proton pasal CVT tu katanya lampu ketiga terbakar. Baca lagi untuk tahu masalah sebenar dan Asal kejadian isipati jurnal@blog ini adalah dari http://idanradzi. 6 4g18 p saya pun tak hidup dah 2 minggu. saya ada masalah berkaitan check enjin kereta waja mmc auto yg tiba2 menyaladan kereta tiada pickup dan tersengguk2 bila berhenti tapi enjin tak mati. pheww. Tak boleh nak start, Jumper Esok pagi sy dtg bwk pomen pakai bateri dia boleh start plak (lampu panel pun dah boleh nyala) Tak lama selepas beli bateri baru dan bwk kete mcm biasa siang hari, malam tu plak jadi balik lampu panel padam, alarm tak berfungsi, blackout! dan kereta tak boleh nak start. Motor baru aku kena sondol otw balik kerja huwaaaa. Power window yang ditekan akan menyebabkan alarm berbunyi. Semuanya ok. nak start tak boleh dah. 201815 Mei 2018 Susah nak hidupp lepas bunyi crank atau sudah hidup tapi kereta semput-semput, tak pun lampu semua menyala cuma enjin tak hidup. Waja dulu, boleh gerak lagi 30 minit atas hiway. sebab tak tahan lamaharga pun kalau yang boleh salam. kereta merc c200 2009 saya tak boleh start. GOOD THINGS COME TO THOSE WHO WAIT. baru je tukar bateri lepas 3 hari tak boleh start lagi. Di Pasar Baru ni ada jual …Aku nak repair sendiri memang tak ar. dia kelip tu mungkin sebab sensor tak detect ke ape kebuleh diabaikan la. Kalau Voltage tak stabil, boleh cuba guna VS. Selain tu dier juga buleh menjimatkan m Beli Cherry QQ pada tahun 2007. akue baru belli dalm bulan 8 savvy AMT saya ada problem lampu kuning gear auto menyala tiba2 bila kereta berenti (slalu jd kat traffic light) & gear trus jadi N x bole nak tuka2. Baru je pakai SYM VTS 200 SE sebulan, mileage baru cecah 1K, baru je first service 500km. Lampu alarm akan terus bernyala bila banyak kali enjin cuba dihidupkan. Memang biasanya bateri la punca tak boleh hidup. alarm dah tak hidup tapi still bole lock kereta guna remote. Tekan minyak hanya bunyi enjin je yang kuat. Ok. Walaupon sudah dihantar ke Proton Service Center, masalah ini masih lagi timbul. oleh kerana tak puas hati engin sentap2 lagi c. Kalau ada rasa apa-apa tak kena, terus kontek salesman yang jual kereta hari tu dan boleh buat complain, chance untuk claim lagi tinggi bila lagi cepat problem dikesan. Nak kata bateri, kereta baru lg. Aku memang perasan yang lampu amaran minyak kosong dah menyala semasa aku park kereta tengahari tu, macam biasa aku sengaja tunggu lampu tu menyala, baru top-up. Penyangga samping diturunkan : headlamp padam tapi lampu belakang, lampu kecil depan, dan lampu indikator menyala. Fungsi 'Shift Lock' Pada Kereta Sangat Penting Tapi Ramai Tak Tahu! Korang Wajib Tahu Sebab Assalam, saya azmi. Masalah Engine tak boleh Start. Savvy saya akan tukar gear ke N sendiri masa berenti kat traffic light bila lampu gearbox 'auto' menyala. lepastu nak start x boleh. Stering jadi berat tapi bila matikan enjin, start balik boleh je hidup. Kereta tak boleh / sangat susah nak start 2. tue member suggest kalu fius box ok, tambah relay ja untuk Seminggu sekali kalau boleh, periksa lampu brek ketiga dan semua lampu brek. 4- Lampu LED tak menyala langsung 5- Tiada vibrate 6- Phone tak boleh “On” walau dengan apa cara sekali pun. Walaupon tak sehebat kereta Jerman tapi setanding ngan kereta Jepun. Aku pun start la kereta. Rasanya sebab servis throttle body atau bukak socket throttle body tu. Tapi kadang2 baru bergerak sikit check enjin akan Bila aku masuk gear 'R' untuk Reverse, Exo aku tak mengundur. Huhuhu Orang tua dan berpesan tapi salah sendiri yang tak beringat. Maka yang menyala di hadapan kereta anda itulah lampu kereta anda. (Unta ada burung , tapi burung tak ada unta) (kacang panjang) ( bumbung bocor) ( lampu stadium dibukak bile start game. perkara ini terjadi semasa ingin membeli kopi yang baru di mesin yang dibuat oleh rakan ku, jarak perjalanan 2km. Biasanya, kena tukar bateri baru lah gamaknya. Daylight ni bila kita tengok cahayanya tak silau tapi terang. Ha ni simple dan ringkas. kereta tak boleh start tapi lampu menyala14 Jun 2018 Punca utama kenapa enjin kereta kita tak boleh hidup sebab bateri kong tapi memang ramai yang mengalami masalah kereta tak boleh start hidup semput-semput, tak pun lampu semua menyala cuma enjin tak hidup. Balas Padam 3 perkara anda perlu tahu tentang masalah pemanduan kereta di kuala lumpur 1300222324 , At location , Bateri kong , Car battery delivery , Free deliver check install , Harga murah , Masalah bateri , Masalah Parkir , Masalah Servis , Tiada caj tersembunyi 8. Cara mudah start & hidupkan enjin proton iswara,pusing kunci tapi no cranks, Automotif Oil pressure switch yang bermasalah juga boleh menyebabkan lampu oil pressure gauge langsung tidak menyala semasa enjin belum dihidupkan. Samada masalah ABS atau sensor, lampu ni akan menyala. lampu cek engine menyala lambang engine warna kuning ( cek sensor / suiz brake ) saya penguna proton flx. Yg tu kena kasi cuci. Tapi masa mula-mula dia nak try alat ni kat kereta dia, dia ajak saya drive kan kereta dia. Jika lampu masih tidak padam lagi untuk perjalanan singkat, cuba tukar penutup minyak petrol yang baru ataupun ketatkan lagi serta hantar kereta untuk disemak pada mechanic yang bertauliah. saya dah pening tak tau nak buat apa. Masalah rpm tak idle, dlm jam selalu mati enjin. Isnin ni saya nak kena drive kereta auto. tapi problemnye mcm kereta ni dh bertahun pakai. Adapun sesungguhnya saya tak dapat nak jawab sebelum cek. Tgok kt enjin, salah 1 belt putus (kes ak bkn timing belt). tapi betry tu still baru lahi. ori merc. Tak pastilah bateri yang problem atau menda lain. Sesetengah lagi masih berdoa supaya dijauhkan musibah ini. low ok. menyala tapi tak bunyi speaker alarm -settle,tapi lampu signal masih menyala,last cabut fius boleh start kereta dan gerak seperti biasa. mileage baru 49K. camne nak selesai ni? Cuba hidupkan enjin kereta (kalau langsung tak boleh hidup cuba jump-start / pinjam bateri / tukar bateri) Jangan tekan pedal minyak, biarkan enjin 'melahu' (idle) sehingga enjin agak stabil (RPM stabil) Buka lampu tinggi (headlight) dengan cara menarik tuil lampu isyarat (seperti kita bagi lampu kepada kereta di depan), kemudian lepaskan tuil tu. 5. bru blower start pusing Tengah sedap bawak dalam 80km tiba tiba enjin mati. Ahmad bin Abu, kambing bin apa? 22. Reply Delete Lampu tu on bile start enjin walaupun siang hari pon menyala Pada pandangan saya pemasangan LED Daylight pada kereta ada bagusnya. Totally tak boleh guna, masuk basement carpark tak boleh keluar, 0 rpm. Start mesin : menyala headlamp. Tapi saya fikir kalau saya balik nanti esok pagi tak boleh start lagi. Fungsi ABS adalah memjadikan kenderaan yang dipandu boleh dikawal dengan baik ketika berek kecemasan. (kereta lain-lain). Kalau panel meter menyala tapi bila pusing kunci lampu makin malap Masalah kereta tak boleh start menjadi perkara biasa. Memang tak boleh. bateri baru tukar 3 bulan. panggil pomen, pomen kata ada masalah fuel pump dan tak boleh repair kat situ sebab fuel pump tu terletak dalam tangki minyak (bagi kereta fuel injection semua dalam tangki manakala kereta carburator kebiasaannya terletak kat enjin). Lampu pun menyala lagi. alang2 bercerita pasal kedai wiring, mana kedai yang bagus untuk kasi repair wiring? sy punya high light nda mau hidup suda. Boleh bantu saya? Tq. pencuri pun tak tau pasal sistem ni(nak tipu pun agak2 ler) cuma die ade bagitau la, kalo pencuri tu nak curi, memang boleh, tp die akan amik mase yg sangat lama la, sebab nak kenalpasti wayar2 yg diperlukan untuk start enjin, baik die gi curi kereta lain. Dalam banyak -banyak huruf, huruf apa paling panjang 23. Kalau tak dapat start juga, memang kena pergi terus ke kedai untuk beli bateri yang baru. Balas Padam salah satu punca kenapa kereta tak boleh start. kalau korang tak kenal, inilah rupa cable jumper Ohh. + Jika power elektrik tak nampak macam masalah, tapi enjin tak nak hidup langsung, mungkin starter. itu tandanya oil pump korang dah kondem 3. rujuk rajah dibawah. Tutorial kali ini yang saya bawakan untuk kalian adalah. Dia buat ujikaji ringkas. Maksudnya time accelerate la. Tarik brek belakang/kiri sampai habih dan tekan start button di sebelah kanan. Cadangnya balik kerja tu baru top-up. yup. padahal bateri dah tukar baru. Hari tu kereta aku tak boleh start. 8. Di Pasar Baru ni ada jual …. Lampu standby merahnya menyala. Tapi biasanya kalau lampu CVT tu tak menyala, mekanik tu tak boleh detect (kesan) apa masalahnya. Anda boleh Contohnya lampu amaran pada papan pemuka yang menyala buat seketika, lampu besar yang menjadi malap ataupun meter-meter penunjuk menjadi tidak stabil. PERLUKAN BANTUAN. Sebelum ni mmg penah basuh enjin tp tak pernah jd mcmni. Starter antara sebab enjin tidak boleh dihidupkan, 1. “Tak mengapa. Kalau tak buat pun takpe. dia tunggu kejap. Jom ketahui beberapa sebab kereta tidak boleh hidup (start). boleh tahu kenapa lampu ring kunci satria tidak mahu padam. Seeloknya di biarkn dulu semua lampu di penal meter menyala spt lampu abs,airbags,check enjin mnyala kemudian anda akn dgr sensor brgerak berbunyi. Hubungi mekanik anda untuk pemeriksaan atau penggantian komponen yang baharu. masalahnya tak jugak boleh dihidupkan enjin. 6 premium cvt. Kereta waja 1. Kereta ni boleh di tetapkan supaya lampu menyala atau padam sendiri ikut kecerahan atau kegelapan sekeliling. pergi bawak bengkel pomen bgtau mungkin enjin sejuk sebab kena time pagi2 sahaja. Aku syak tentu minyak tu kosong sangat. xsmpai setaun beli. Situasi 2: Baru start enjin waktu pagi, bila tekan minyak nak jalan je enjin terus mati. unutk 2 kes sebelum ini langsung tak boleh start waktu pagi, gear terus lock dan terpaksa ditunda dengan menggunakan "flatbed Anda nak jimat minyak kereta & duit tapi still tak jumpa cara yang berkesan? Dekat baru kereta tu perasan tapi dah tak boleh nak buat apa dahla Lampu kereta anda maybe jadi penyebab besar kepada accident. Mana nak cari mekanik yang boleh datang membantu ni Buntu sangat dah kepala aku ni. Sehingga di nasihatkan bawa ke Glenmarie di mana tempat kereta-kereta bermasalah bergabung. Masa enjin tunggu nak panas lihat pada badan kereta sekali lagi, manalah tahu jika anda terlepas pandang. Aku pun try memang tak boleh. (mandi kot). Susah nak hidup lepas tu bunyi crank atau dah hidup semput-semput, tak pun lampu semua menyala cuma enjin tak hidup. Boleh tumpang tanya tak? Nape meter kereta waja saya macam x betol ye? Kejap2 die punye had kelajuan tu tibe2 turun. Kuat giler bunyik diaaa. Pusing kunci ke on/start, lampu depan akan menyala. Yg penting service kena ikut schedule baru kereta boleh pakai lama. Oleh kerana demikian, percubaan akan di buat dalam artikal ini untuk menerangkan beberapa kesalahan dan hukuman yang boleh di kenakan kepada seseorang pemandu. Lampu bateri Kereta Viva Menyala Jadi saya bawak la ke kawan saya yang pakar bab kereta ni. Terutama sekali dari jauh. Kenapa aku kata tak boleh baiki langsung menggunakan software diatas? Reena Sidek - Segala lampu menyala tiba Nuruh Shahira - Tapi lagi up to date kalau Izzati Suhaidee - Bateri kereta kong? Tiba-tiba tak boleh nak start? Tak adil la kalau beri konen neg tapi tak pakai kereta preve. Solution cuma perlu cabutkan wayar bateri dan sambungkan balik. Dah lama xboleh on. Jangan terus melulu ke bengkel kereta. Orang Mengandung Boleh Ke Minum Air Kelapa?? Duit bagi tapi tak cukup! Cik Azizah. Fog Lamp sedang dipasangkan Fog lamp atau lampu kecik bawah head light tu sedang menyala, samada anda tak tutup atau rosak tak boleh nak tutup. Kalau boleh crank tapi bunyi pelik atau gegar enjin lain macam, hentikan 1 Dis 2011 Memang biasanya bateri la punca tak boleh hidup. (survey harga,tanya ttg bateri,compare harga,kereta tak boleh start,cari bateri murah,bajet tak cukup beli bateri,kunci hilang,mintak tolong towing dan bemacam-macam karenah dan kes) Sebanyak 80% enjin kereta tak boleh hidup sebab wayar bateri longgar. Sekiranya meter kereta kita tidak nyala sudah tentu sangat Sebab saya baru je tukar bateri kereta Viva ni 3-4 bulan lepas. Tak tahu puncanya pulak tapi kalau bawah 100km/j tak ada rasa apa-apa. Pastu gi charge bateri tu dalam 4 jam. Lampu kereta yang menyala bukan sahaja bonet tu tak ada siapa kisah. Tapi masalah lampu nyala ni, proton service pun tak boleh detect. Masalah engine tak dapat dihidupkan dan masalah engine tak boleh start adalah 2 masalah yang berbeza. Saya start enjin seperti biasa. Kalau ini boleh mnybbkn syarikt yg mbangunkn VS bankrupt tak timbul isu sbb mrk boleh jd sub malah mrk lagi untung Sbb skrg yg pakai VS hnya mrk yg tahu shj itupun sbb dpt info kegunaannya kalau tak smp ke sudah mrk tak psg kalu gear box dah tukar, boleh je abaikan lampu o/d tuh. Lebih-lebih lagi, kalau kereta tidak dapat start ketika sedang dalam perjalanan menuju ke sesuatu tempat. Tapi rupanya tak. Kekadang nak start enjin mcm tak boleh. Try start tapi kosong jugak. bhenti dan matikan enjin. Tag: Enjin Kereta Tidak Boleh Hidup (Start), kereta tidak boleh hidup, Masalah enjin kereta, masalah enjin kereta tak boleh start, punca kereta tidak boleh hidup (start). 2. Selalu terjadi bila cuaca panas dan dalam traffic jam. DaddyG pon nampak relax je nak handle bila bateri kereta kong ni. Jika lampu OBD berkelip – masalah yang besar mungkin berlaku perlu diambil tindakan segera. tq Imagine,saya menerima berpuloh call,wasap and sms per day. Kalau macam ni baik anda telefon mekanik untuk tukar spark plug baru. Mula mula CVT tu keluar,. Ikut suka. Di Pasar Baru ni ada jual …kete saya satria 1. Nasihat mekanik,tukar TB(lebih kurang RM1k lebih). dah bape kali pegi setting coding. "Setelah membawa pulang kereta tersebut, saya baru menyedari bahawa lampu depan kereta dan lampu belakang sebelah kanan tidak menyala malah lampu isyarat enjin juga sentiasa menyala. dah jadik takde fungsi apa dah. ). c. Aku ga ngerti yg namanya rumus atau hukum ,pakai otak yg rada gila aja. BATERI Sebab utama adalah bateri. drum 11/2/2017 · "Salam,, Saya guna Perdana V6 Tahun 2004, Sekiranya hujan awal pagi, kereta tidak boleh dihidupkan enjin (Crank Boleh), Apabila tengahari ok pula, kadangkala lampu check enjin menyala. Tq. Selpas sensor senyap,anda boleh terus start. Mula2 aku ingat ada problem. Mula2 aku cuak jugak kenapa sensor tetiba naik tapi tak tentu. rasa2 rm500 boleh tahan juga mahalnya dan boleh tahu umur kereta tu dah berapa tahun? memang compressor kalau dah tak panas lagikena tukar. masalahyer ialah bila start di hidup tapi tak kluar gambar dan hanya kuar perkataan ANDROID JER apakah masalahnyer dan adakah ia masih boleh diperbaiki,,, Periksa lampu depan dan belakang dan beritahu 'lampu depan dan belakang menyala dan dalam Tak perlu ikut turutan dan boleh guna ayat sendiri asalkan bersesuaian Besok pagi nak gerak, tiba-tiba tak boleh start engine. kemudian tukar plug sama juga keadaanya. mohon nasihat, kereta saya ni dia punyer setereng kete tempat horn dah tak berfungsi,Air pump viper pun dah tak jalan dan lampu belakang untuk malam dah tak fungsi tapi emergency brake semua lampu menyala. bila lampu tidak mahu padam. kalu tukar box tukar mau dekat rm400. jadi selang yg aku gunakan panjang -+ 15meter. (bawah 100km/hour). 15 Disember 2014 5:57 PTG Sabtu minggu lepas kereta tak boleh start masa kami berada di Shah Alam. saya dah tukar lampu di rig tempat kunci start satria saya. Kena RM65. Panggil Tapi masa sentuh-sentuh terminal takde pula lampu hazard menyala macam biasa, hairan! Betul ke kekutuban (polarity) dua-dua bateri sama sama bila disusun dalam susun atur sama? Tak boleh start! Baru confirm jenis bateri lain, satu untuk kereta 1300cc satu lagi 1600cc. Tombol Air-cond tak leh pakai Aku dah berjaya memenuhkan senarai checklist ini dan begitu jugaklah dengan beberapa rakan yang lain. Tengok dari jauh dah macam pasangan kekasih je. Kali ini dia tak hilang, but terus menyala. Dah sebulan tak start enjin dan tak pakai kereta. kalau nak tukar timer di berapa. Jangan biar enjin melahu dalam keadaan bergear. Reply Replies 1. First time jadi ni. 2014 at 10:13 PM Check ignition system. So aku hantar bengkel, suspek alternator dan suis lampu. So pomen kete aku kata problem alternator dan suis lampu. Supra Skytop III; 2014年10月07日 12:03 ” kata Ustaz Azmi yang sedang meletakkan gelas di rak pinggan. Lepastu lampu set kat door tapi bila bukak pintu lampu tak nyala pon. Ketika itu saya tidak perasan apa-apa kepelikan pada kereta Axia. Tahu kedudukan lampu kereta anda dimana. Start x blh hidup. Pd indoor ada lampu merah gambar bintang menyala berkelip2, apa perlu sy buat Jangan Cuma Berani Ada Kereta Sendiri, Tapi 30 Tip Penting Ini Pun Tak Tahu bateri cepat lemah dan kereta tak boleh start. Ada siapa ada contact? Mula-mula saya pun susah nak percaya alat ni boleh jimat minyak dan boleh tambah pikap kereta sekali. speedo meter, indoor lamp dah tak nyala. Tak tau la ape masalahnye. Mungkin sebab sensor di bahagian depan tak kesan cahaya secukupnya untuk padam lampu dan mungkin juga berlaku perubahan dari lampu biasa ke lampu LED kemudian baru padam. Tak ada dalam dokumen yang menyatakan nak booking kereta kena sampai beratus2 Bateri yang dah padam habis sampai alarm tak menyala, ataupun panel meter tu lansung dah tak menyala tu dah tak boleh nak jump start dengan bateri lain. Tp esoknya lampu padam. Tak boleh burn begitu saja kalau tak jadi ambil kereta. Bila enjin mati, lampu lupa dimatikan, dia akan automatik terpadam selepas beberapa ketika. Korang kena pastikan setiap suis lampu kereta korang di padam. lampu check enjin x menyala…kna ttunggu lampu menyala baru blh start…sy bawak ke pomen. Ini mungkin kerana spark plug rosak jadi kereta tak boleh ignite. Perlu diingat,bateri boleh mati dgn beberapa sebab,kita kena cek dulu apa puncanyaso far kita dapati 90% dtg dari kecuaian /kealpaan pengguna samada sengaja ataupun tak sengajacontohnya lupa tutup lampu,alternator kong,lama x start dll. Bateri yang dah padam habis sampai alarm tak menyala, ataupun panel meter tu lansung dah tak menyala tu dah tak boleh nak jump start dengan bateri lain. Kalau ada kereta lain memecut, mungkin dia tak sempat nak elak kereta anda dari awal sebab tak nampak dari jauh. Anak aku yang buka starter tu jadi aku suruh dia pasang balik. kereta sy kdg2 tak leh start 1. Kereta tersengguk-sengguk tahap cipan masa berjalan 3. 9. menyala tapi tak bunyi speaker alarm -settle,tapi lampu signal masih menyala,last cabut fius Kebiasaannya O2 Sensor, Tapi Untuk Kepastian Kena Bawak Pegi PDT Baru Dapat Tahu. pomen pun dah cek alternator pagitu dia kata Periksa semua peralatan elektrik seperti lampu depan, belakang dan signal supaya ianya berfungsi dengan baik. Jika filement didapati dalam keadaan baik ini bermakna ada berlaku leakage ataupun loose Tagged with apa punca Exora tak boleh start, bateri kong, kalau Exora tiba-tiba tak boleh start, lampu berfungsi tapi tak boleh start kereta, semua peralatan berfungsi dengan baik tapi Exora tak boleh start Jadi, pentingkah untuk mengetahui jarak anggaran ini? sebenarnya ia penting untuk mengetahui jarak kereta anda boleh dipandu setelah lampu amaran ini mula menyala kerana jika anda tersalah anggaran, anda mungkin akan kehabisan minyak sebelum sempat mengisinya semula. Kadang-kadang ada orang tanya, bila simptom macam ni apa yang rosak. Periksa suiz di pedal arm atau tukar suiz tersebut 2. P. Namun kereta boleh start dan boleh jalan. mentol klu terbakar tu tukar selalu sebab akan effect mentol yang lain klu dibiarkan lame. Brek lampu menyala sebelah sahaja atau brek ketiga tak menyala bila pedal ditekan. Salaam, nak tnya sya bru je tukar bateri kereta n starter baru alternator dah cek smue tp kereta still bermasalah bila parking lepas tu tak leh nak start lampu semua tak menyala. Dah namanya starter, tugasnya untuk bagi start enjin. So aku tutup balik enjin dan start semula, masuk gear 'R' then baru kali ni Exoraku boleh mengundur. masuk rumah. Sensor enjin akan hilang. Petanda awal penyakit ini adalah anda akan rasa susah untuk start dan kereta anda akan semput atau time nak tekan minyak kereta macam semput-semput. Semasa berada di lampu traffic, naturalkan gear dan tarik handbrek. yang penting, jaga baik baik, dan doalah jangan terkena yang lemon unit (unit yang bermasalah). Saya dah pergi dekat nak 10 kali ke bengkel tanpa ada sebarang solusi. sebelum ni jadi camtu juga Bila cuaca panas kereta x boleh start. start dan jalan ok tapi sentap2 engin. sebab orang atau pemandu lain akan lebih alert kehadiran kenderaan kita dari arah depan atau belakang atau semasa hendak memotong kenderaan. tanya di forum lain ada member bagitau kalu antara fius box terbakar, atau x terbakar tapi ada masalah lain. Apabila saya memecut kereta dari 80km/j ke atas, kereta saya berbunyi kasar ("rrrrrrr") 2. Wira ak pnah jadi dulu. Pastikan lampu minyak enjin menyala (kalau kereta tak salam bro,saya nak tanya,room light tak menyala padahal semua fuse oke? -Kereta ada roadtax & insuran, tapi bila kemalangan je guna duit sendiri sebab takut NCB Saya punye iriz 1. Katanya, kereta berharga RM53,900 itu diserahkan kepadanya pada 22 Disember setelah membuat tempahan kira-kira dua minggu. Bagaimana hendak betulkan ini? Sebelum ini, apabila enjin dah start, lampu amaranth airbag hilang. 3 Mac 2013 Disuatu pagi, kira-kira jam 6. Td sy cuba buka socket lampu belakang sebelah driver,dan cuba on lampu dan tekan brake lampu R tak menyala lgi dan bila masuk gear ke N dan msuk ke D kereta berjalan dgan lancar daan yak tersentak lagi. Bro, Saya guna bateri free maintainance. Just drive macam biasa. tapi saya boleh kata puas hati. Then nak lock auto tak boleh dah terpaksa pakai manual. tapi keesokan harinya, dah ok, tak payah gi servis pun. Pasang balik bateri kat kereta Iswara. Reply Delete Duit pendahuluan untuk booked kereta pun sebenarnya boleh pulang balik. Sebab tengok harga, murah tak sampai 50 satu. Dan selepas ni setelah last blok dah abis potong,jika terjadi lagi kes ni,aku terpaksa mengganti blok baru dan perlu membuat pemeriksaan puspakom. Angkat stand tepi, kalau tak angkat tobat sampai bila2 tak boleh start. lepas sehari,nyala balik. tapi baik sikit dari sebelumnya. kete saya satria 1. ( tak sama macam lampu kalimantang kat rumah punya yerr). Hmmm Lagi satu walaupun kereta ni auto tapi bila nak mulakan gerak Bayangkan betapa geramnya anda baru lepas keluar dari pusar service tak sampai 15 minit lampu dah menyala kembali, bila ditanya service advisor Proton dijawabnya kami dah reset system dan semuanya ok masa kami test. di sarankan beli saja yang original. Lampu belakang x menyala. Katenye produk tu secure takde jual kat kedai2 eksesori. 12. 6 premium. Check engine tak menyala. Saya masih lg 'P',boleh tak tuan bg tips untuk drive kereta auto sebab saya hanya pernah drive kereta manual. Tapi masa sentuh-sentuh terminal takde pula lampu hazard menyala macam biasa, hairan! Tak boleh start! Baru confirm jenis bateri lain, satu untuk kereta 1300cc Aku dah test drive 1. Anda boleh Kalau lampu minyak tu nyala,50 kilo masih boleh lagi la Waja Setakat 100km lepas start lampu menyala masih gerak lagi. Last week, saya pergi ke Perodua Service kat Nilai which recommended by my husband’s friend. bateriku. Kiteorang check Bateri. Kereta masih dgn saya, dengar ada bengkel SY garage pakar repair kereta QQ. Apa-apapun jika berlaku seperti ini anda tidak perlu risau anda masih boleh hidupkan kereta anda dengan menolaknya kalau kereta anda manual , tapi kalau kereta auto tak dapatlah nak tolong. Ysavvy AMT saya ada problem lampu kuning gear auto menyala tiba2 bila kereta berenti (slalu jd kat traffic light) & gear trus jadi N x bole nak tuka2. Samada bateri lemah atau dah habis terus. Ape bunyi pon takde. pernah aku sedot air dr drum 1 yg penuh kedrum yg kosong,setelah drum yg kosong tadi terisi setengah ak sedot lg ke drum 1 jadi bolak balik. Tiap2 hari total travel 75km ke 90km. 1076. Ini adalah punci utama saya membeli kereta Proton Preve ini. 4 hari sebelum tu dah buat alignment sebelum bertolak ke Kuantan, masa kat jalan lurus utk ke Dungun tu dah rasa gegarnya ingatkan jalan tak rata tapi masa balik dari Kuantan guna LPT dari Bukit Besi ke Ajil, kereta bergegar juga. suma electronics dalam kereta ok kecuali satu tue ja. Brek belakang tu kalau tak tarik habih pun tobat sampai bila2 tak boleh start. Tapi Pelanggan 3. Macam mana kita nak tahu bateri motor ni nak kene tukar dan kalau dah weak apa yg kita kene buat. Kereta proton preve saya airbag lampu terus menyala. Besok pagi nak gerak, tiba-tiba tak boleh start engine. lepas pergi servis, masalah selesai. Assallamuallaikum, kereta savvy i tak boleh start dah masuk dua haru tetapi kemarin ditolak die nya boleh menyala enjin dan mase keadaan kereta tak boleh start semua lampu yg ada n radio bole menyala mohon bantuan nya,sgt susah keadaan saye tuk bekerja. 1) lampu srs bag menyala. kalaupun korang ada cable tu dalam kereta tapi tak pernah buat sendiri, dinasihatkan supaya tidak cuba jaya kerana berisiko kereta terbakar. Kalau ade pon lambat sgt. Lampu OD panel menyala. Reply Delete 1. Cuma menyala sewaktu enjin sejuk atau awal pagi. saya nak tanya masalah lampu check engine kereta waja saya,biasa lepas on suis lampu tu menyala,bila padam baru start,lepas tu dia akan padam. Jangan lupa. kita akan datang dan tunjukkan result dan sebab bateri tu mati. Kadang2 peratus voltmeter yang tinggi menyebabkan lampu engine menyala, kunci hilang ni mungkin tak detail, tapi boleh dijadikan kereta tak boleh start sebab Ok. Smlm try start tapi tak boleh. Baterai disini berfungsi sebagai start awal AngelzGaban: Kereta awak auto@manual? masa break tu steering gegar kuat tak? Kalau gegar, maksudnya Disc kereta awak dah gelong. Harap² tak merajuk lagi. Aku pergi beli petrol dan isi, try start, tapi tak m… Beberapa kali ummi kena tekan brek sebab kereta depan tiba2 berenti di lampu merah, dan Saga akan terus berenti serta-merta dengan senyap. Reverse sensor pulak tak berfungsi lepas tinggal kereta kat luar waktu ribut. Semuanya bermula dengan lampu 'Traction Control' menyala. Ini mungkin disebabkan oleh spark plug rosak jadi kereta tidak boleh ignite. Tapi sekarang,lampu check engine tu menyala ketika start,bila engine hidup,baru tak menyala,apa masalahnya yer? 6/11/2018 09:16:00 PM Apa-apapun jika berlaku seperti ini anda tidak perlu risau anda masih boleh hidupkan kereta anda dengan menolaknya kalau kereta anda manual , tapi kalau kereta auto tak dapatlah nak tolong. Saya punye iriz 1. tapi start banyak kali Assalamualaikum tuan, saya dah setahun dapat lesen. saya bawak pergi bengkel, diorg just ketatkan nat kat bahagian ekzos tu, tapi bila basuh, still jadi lagi. Tak kena gaya boleh 3. katanye erase false alarm coding. Lepas tu tempat nak tengok bape km dah jalan tu x menyala 🙁 Lagi satu kenape saya drive kan nnt tibe2 gear akn sendirinye pergi ke N (lampu kelip2) dan dlm mase yg same gear D still menyala. Lampu OD panel menyala. mekanik pertama tukar fuel pump dan fuel filter. Nak pendekkan cerita memang tiba2 kereta aku Off semuanya. nasib baik ler tak teruk tapi renggang sikit la lampu signal blakang Aku dah sampai sekolah anak baru Rasenya tak jadi mslh besar kalau manufacturer kereta melengkapkn kereta yg baru dibeli dgn penambahan VS secara build in. sistem tu akan pakai (Lagi-lagi Drama yang aku edit sebab aku belum start menulis, sebuah drama dan Hussin sangat panik tapi tak boleh buat apa-apa bila melihat pintu rumahnya Yang lagi bahaya ialah kereta lain tak boleh nampak pun kereta anda sebab lampu kereta anda terlalu malap. pada tanda 'START' 4. Reply Delete Assalamualaikum. Tak boleh nak start, Jumper kalau guna bateri motorsikal pada lampu kalimantang yg dah dipasang elektronik ballast boleh menyala tak lampu? bateri motor yg baru dibeli perlu dicas dulu ke ? Khamis, 08 Disember, 2011 ZON152 berkata Assalam, Persona tahun 2010. Kadang-kadang lupa tutup lampu kereta, ataupun bateri tu jangka hayatnya dah tak lama, ataupun alternator yang sepatutnya mengecas bateri tu rosak. Slow down kereta dan parking tepi jalan. Reply Delete Replies salam . 13. 6) Kereta macam tak cukup power letrik tersengguk-sengguk (sedikit sentap bila pertukaran gear rendah ke tinggi) Cara nak periksa alternator tu kong atau masih Ok. tetapi jalan dalam 1 km fius tadi putus semula dan enjin mati. Jangan biar lama ia akan merosakkan kereta anda. Masalah enjin kereta tidak boleh hidup ini merupakan salah satu problem yang sangat ditakuti oleh mana-mana pemandu kereta. boleh dapatkan info tak berkenaan tu. tiba-tiba lampu penunjuk bateri di dashboard menyala? tapi korang tak sure nak bawak Kontak ON : lampu belakang, lampu kecil depan, dan lampu indikator menyala. Sekiranya meter kereta kita tidak nyala sudah tentu sangat 8. msalah apa ye? blh tolong. Reply Delete Replies "Salam,, Saya guna Perdana V6 Tahun 2004, Sekiranya hujan awal pagi, kereta tidak boleh dihidupkan enjin (Crank Boleh), Apabila tengahari ok pula, kadangkala lampu check enjin menyala. Saya telahpun hantar ke workshop dan mekanik cuci TB. Jika lampu amaran ini menyala, anda perlulah memeriksa kereta anda pada kadar yang segera. Setiap satunya mungkin akan memanjangkan hayat enjin anda dalam jangka masa yang panjang. punya lampu dah 1. I tak kira. bila dahpandu dalam 10 ke 15 minit. Lampu ABS, minyak, brek dan lain2 yang terpampang kat situ tak mati2. Tapi bila tayar bocor ke Bateri yang dah padam habis sampai alarm tak menyala, ataupun panel meter tu lansung dah tak menyala tu dah tak boleh nak jump start dengan bateri lain. ค. Lebih-lebih lagi jika -lampu boleh hidup, tapi tak KUAT untuk start *boleh JUMPER 2 Nov 2017 1- Bunyi Crank ada, Check Enjin Tak Menyala, Lampu dan Power Window Kereta jenis karburator ni kalau crank boleh bunyi, tetapi enjin tak 25 มี. Malah kadangkala kita boleh terbau sesuatu dari bahagian dalam ruang enjin selain bunyi-bunyian yang tidak pernah ada sebelum ini. Kereta buat hal? Ok. Badan bertemu badan cucuk batang keluar air . Selepas tu jadi semula. Pastinya anda ingin tahu apakah kerosakan yang menyebabkan lampu amaran itu menyala? Menurut kajian, oksigen sensor adalah penyebab utama lampu amaran check engine menyala. Jika lampu indicator menyala Tapi jika ada dr mereka yg menyalakan lampu utama, saya jadi bisa mengetahui keberadaan mereka. Kebanyakkan dari pemandu kereta hanya mengetahui perkara-perkara asas tentang kereta malah ada juga yang hanya tahu pandu kereta sahaja. Khusus untuk pipa berukuran 5/8” boleh Dalam praktek umur rata-rata lampu pijar ditentukan 1000 jam menyala. 6) Kereta macam tak cukup power letrik tersengguk-sengguk (sedikit sentap bila kereta saya wira GLI manual tahun 2000, pada mulanya kereta saya kalau nak start kena 2/3 kali, selepas kes itu dia mati engin pula time free, nak start tak boleh dah. diorng kata fuel pump…bila bukak depan sy mmg ada kesan tbakar Bateri yang dah padam habis sampai alarm tak menyala, ataupun panel meter tu lansung dah tak menyala tu dah tak boleh nak jump start dengan bateri lain. Tapi takut nak drive sebab pernah kena hon masa kat traffic light dulu. Ala yang sambung wayar bateri lain ke bateri kereta yang tak boleh start tu Kalau panel meter menyala tapi bila pusing kunci lampu makin malap ade ade Bila nak start kereta ada bunyi crank. bila pasang semula masalah kembali berulang. Kereta iswara boleh start macam biasa. begitu pula sebaliknya . Jika tidak, kerosakan yang lebih besar bakal berlaku. Jika unit langsung tidak beroperasi dan lampu unit dalam tidak menyala setelah di Dia boleh swing tapi tak boleh swing macam normal. Tidak berapa lama kemudian, elok aje dia nampak wife dia masuk rumah jantan tu. Sah bateri kereta kong! Ini bukan kali pertama bateri kereta buat hal. Periksa juga lampu amaram enjin menyala atau tidak. Jika enjin tiada masalah sepatutnya enjin boleh di rev' sampai 4k rpm tanpa masalah. kete perdana v6. , elok aje padam. Dah agak tenang, masukkan kunci kereta dan cuba start engine sekali lagi. Cuba cabut wayar bateri dalam 10 minit, pasang balik, baru boleh start. Boleh tau tak So far, dah 8 tahun saya pakai kereta Perodua saya ni, tak de major kerosakan sebab memang jaga baik punye, tapi ada la tukar sket2 spare part dan enjin still in good condition. Kereta KANCIL saya pernah mengalami banyak pengalaman tak boleh start. Motor aku dah nak masuk 2 tahun ni tapi bateri masih elok lagi dan belum ada tanda2 weak. lampu tu tak padam dan engine jadi semput2. Berapa ramai wanita boleh betulkan kereta bila kereta mereka rosak??? atau boleh jangka kerosakan yang terdapat pada kereta mereka?? "apa yang tak kena ni??" Berapa ramai wanita boleh betulkan kereta bila kereta mereka rosak??? atau boleh jangka kerosakan yang terdapat pada kereta mereka?? "apa yang tak kena ni??" 2}Kereta Waja: masalahnya pada power window, tak habis-habis sangkut. Kini 2012 telah Hari tu ada brek mengejut dalam hujan lebat, lepas tu lampu brake menyala berterusan. 24 Disember 2018 3:52 PTG Tapi enjin tak hidup-hidup jugak! Anda pun mula la panik lagi-lagi yang baru lagi pakai kereta tu. Cuma kadang-kadang di pagi hari lambat sikit lampu padam. Jangan sampai lampu warning dah menyala baru nak topup minyak. Lampu dan power window tak function bila on kunci. Starter kereta akan berbunyi hentakan seperti 'tak. just nak mintak advice encik mekanik, anggaran kos untuk buat wiring ni…. kereta sya jadi semput & speedometer tak funtion then sya dh tular sensor halfcut back to normal. tapi . Periksa bulb yang tak menyala jika didapati terbakar tukar baru. Hari ni mak cerita pasal starter kereta. Jangan terus pulas kunci tanpa lampu mnyala di paparan meter!! Sudahnya kereta takkan boleh hidup! Dan enjin boleh start tapi tak boleh hidup. macammane nak freekan gear 125??? kenape x boleh? suis dkt on, signal semua boleh je menyala je, tapi lampu gear 'n' x kluar bila nak start,motor ke depan nape x boleh nak 'n' kan gear??nak start pun x boleh. Wayar kereta yang berkarat menyebabkan kuasa elektrik dari bateri tidak dapat disalurkan seterusnya menyebabkan enjin tidak dapat dihidupkan dan lampu icon bateri di meter langsung tidak menyala. Comment by Mat on 11/04/2013 8:56 am Salam tuan saya ada masaalah sikit ngan HONDA SM4 saya. bunyi tik tik tik je. Jadi, pentingkah untuk mengetahui jarak anggaran ini? sebenarnya ia penting untuk mengetahui jarak kereta anda boleh dipandu setelah lampu amaran ini mula menyala kerana jika anda tersalah anggaran, anda mungkin akan kehabisan minyak sebelum sempat mengisinya semula. saya nak tanya android saya keluaran cina. Apabila hardbricked berlaku kepada phone korang, ianya tidak boleh di baiki menggunakan SEUS, FLASHTOOL mahupun PC COMPANION. Fungsi 'Shift Lock' Pada Kereta Sangat Penting Tapi Sebab utama adalah bateri. Proton Persona saya merajuk semlm. kereta viva saya tetiba lampu meter kat dash board n tempat gear x nyala Pastu meter minyak x naik. Sekarang, kalau lampu brek korang menyala tak tentu pasal jangan kalut periksa dahulu masalah di pedal brek dahulu. harga kereta import, tapi dapat nilai dan ciri-ciri yang filter cvt masih belum pernah ditukar. Saya ganti bateri lain tapi kereta tak idop jugak. Boleh tn bagi pandangan. Jadi bila anda buka fius ini lampu ABS memag tak menyala apabila anda On kunci ke ACC dan Start. sepatut nya kene pakai meter asal engine tu maaf sy kurang arif dlm ini ubah suai. Tetapi amatlah sedih sekali lampu amaran ini sering menyala tanpa sebab munasabah. + Jika enjin hidup tapi kemudian mati, ada beberapa kemungkinan yang mana kereta tersebut perlu dibawa ke mekanik yang boleh dipercayai untuk mengenal pasti masalahnya. Kereta Kalau Boleh Start Pun, Kejap Je Boleh Jalan Lepastu Dia Mati Balik. Sekiranya sebarang simbol pada dashboard meter menyala, anda tahu perkara yang sepatutnya dilakukan. e-trimas. Assalamualaikum,nk tnya,ap msalah kalau kereta tak boleh start,lampu alarm pun asyik menyala. Pomen bukak connector kat kepala bateri dalam 10 minit, bila start balik rpm dah ok cuma lampu engine check menyala lagi. Lampu engine check pun dah menyala. Headlamp mengambil arus AC karena terlihat saat idle agak meredup. Rasa aku la Reply 39. tapi kena cari kedai yang berbaloi